Understanding Evolution: your one-stop source for information on evolution
Evolution 101 Table of Contents << previous | next >>  

Tipare în macroevoluție

Vă puteți gândi la tipare în sensul de "ceea ce s-a întâmplat atunci când s-a întâmplat." Toate modificările, diversificările şi extincțiile care s-au întâmplat de-a lungul istoricului vieții pe planetă sunt tiparele de macroevoluție.

Cu toate acestea, dincolo de detaliile evenimentelor singulare din trecut - cum ar fi: când a început diversificarea gândacilor sau cum arătau primele flori - biologi sunt interesati de tipare generale care reapar de-a lungul arborelui vieții:

1. StabilitateStabilitate: Multe linii evolutive din arborele vieții stază indică stabilitate, ceea ce înseamnă chiar că ele nu se schimba prea mult pentru o perioadă îndelungată de timp, aşa cum se arată în imaginea din dreapta.

În fapt, unele linii evolutive s-au schimbat aşa de puțin pentru o perioadă aşa de îndelungată de timp încât acestea sunt adesea numite fosile vii. Coelacanth cuprind o linie de peşti care s-a desprins din copac chiar lângă baza ordinului vertebratelor. Până în 1938, oamenii de ştiință credeau că peştii coelacanth au dispărut cu 80 de milioane de ani în urmă. Dar în 1938, oamenii de ştiință au descoperit un peşte coelacanth viu într-o populație din Oceanul Indian care arăta foarte asemănător cu strămoşii săi fosili. Prin urmare, linia coelacanth expune o stabilitate morfologică în valoare de aproximativ 80 milioane ani.

Coelacanth
Un peşte coelacanth înotând lângă Sulawesi, Indonezia


2. StabilitateSchimbări de caractere : liniile se pot schimba rapid sau lent. Schimbările de caractere pot avea o singură direcție, cum ar fi evoluția unor segmente suplimentare, sau pot fi reversibile, prin adăugarea apoi pierderea unor segmente. Modificările pot apărea într-o singură linie sau de-a lungul a mai multe linii. În imaginea din dreapta, linia A se schimba rapid, dar fără a avea o direcție specială. Linia B arată o schimbare lentă, constantă într-o anume direcție.

Trilobiții, animalele din acelaşi ordin ca şi insectele şi crustaceele moderne, au trait cu peste 300 de milioane de ani în urmă. Aşa cum se arată mai jos, înregistrarea lor fosilă sugerează clar că mai multe linii ar fi cunoscut creşteri similare în numărul de segmente pe parcursul a milioane de ani.

Trilobate coaste schimbări

3. Divizarea liniilor evolutive (sau speciația): Se pot identificate tipare de divizare a liniilor evolutive prin construirea şi examinarea filogeniei. Filogenia ar putea scoate la lumină faptul că o anumită filiație a fost supusă unor divizări de filiație neobişnuit de frecvente, generând o încrengătură "stufoasă" de ramuri pe arborele vieții (ordinul A, mai jos). Sau ar putea revela faptul că o filiație că o anumită filiație a fost supusă unor divizări de filiație neobişnuit de rare, reprezentate printr-o ramură lungă, cu foarte puține derivații (ordinul B, mai jos). Sau ar putea indica faptul că mai multe filiații au fost supuse în acelaşi timp unor divizări paralele (ordinul C, mai jos).

Divizare de filiație

4. ExtincțieExtincția: Extincția este extrem de importantă în istoricul vieții. Aceasta poate reprezenta un eveniment frecvent sau rar într-o filiație, sau poate avea loc simultan pentru mai multe filiații (extincție în masă). Fiecare filiație are o anume probabilitate de intra în extincție, şi un număr covârşitor de specii a ajuns să piardă la această ruletă: peste 99% din speciile care au trait vreodata pe Pamant au dispărut. În această diagramă, o extincție în masă taie scurt firul vieții pentru multe specii şi doar trei supraviețuiesc.Ați ajuns la sfârşitul acestei secțiuni, dar dacă doriți să continuați lectura prin Evoluție 101, faceți clic pe butonul "next" de mai jos. Sau puteți să mergeți înapoi la pagina de titlu Evoluție 101 .previous
Ce este macroevoluția?


Take a Sidetrip
Read more about macroevolutionary patterns in stasis and character change and lineage-splitting and extinction. And get more information on the coelacanth.
next
Problemele mari


Coelacanth photo courtesy of Mark V. Erdmann
printable version