Understanding Evolution: your one-stop source for information on evolution
Evolution 101 Table of Contents << previous | next >>  

O introducere în evoluționism

Short-term change w/o inheritance Long-term change w/o inheritance
  Frunzele de pe copaci îşi schimbă culoarea şi cad ]n cursul a câteva săptămâni.   Culmile muntoase se erodează pe parcursul a milioane de ani
  Short-term change w/ inheritance   Long-term change w/ inheritance
  O genealogie ilustrează schimbarea cu moştenire pe parcursul unui număr mic de ani.   într-o lungă perioadă de timp, evoluția produce diversitatea extraordinară în formele de viață.

Definiția
în termeni foarte simpli, evoluție biologică înseamnă descendență cu mutații. Această definiție acoperă atât evoluția la scară mică (modificările care survin în frecvența genelor la nivelul unei populații, de la o generație la alta), cât şi evoluția la scară mare (descendența diferitelor specii dintr-un strămoş comun, de-a lungul a mai multor generații). Evoluționismul ne ajută deci să înțelegem istoria vieții.

Explicația
Totuşi, evoluționismul nu se reduce doar la mutațiile care intervin de-a lungul timpului. Multe lucruri se modifică în timp: copacii îşi pierd frunzele, lanțurile muntoase răsar şi se erodează, fără a reprezenta însă exemple de evoluție biologică, pentru că acestea nu presupun o descendență prin moştenire genetică.

Ideea fundamentală a evoluționismului biologic este aceea că toată viața de pe planetă împărtăşeşte un strămoş comun, aşa cum tu şi verii tăi aveți o bunică comună.

Prin procesul de descendență cu mutații, strămoşul comun al vieții de pe Pământ a generat o diversitate excepțională documentată astăzi de fosilele care ne înconjoară. Evoluționismul presupune că noi toți suntem veri îndepărtați: oameni şi stejari, pasări colibri şi balene.previous
Bine ați venit la Evoluția 101!

  next
Istoria vieții: analizând tiparele


printable version